Šaban Ristemovič: Manažér Old Fashioned Bar

Ahoj Šaban, dovoľ mi predstaviť ťa naším čitateľom dvomi indíciami. Červené velúrové sako a miesto, ktorého hlavná myšlienka je únik z tohto sveta. To je to, čo vystihuje Old Fashioned Bar, ktorý aktuálne manažuješ. Navyše, kto by nepoznal výnimočný drink v nápaditom pohári v tvare ananásu alebo dámskej lodičky priamo v centre Bratislavy…

Máš nevšedné meno. Aký je jeho pôvod?

Vďaka Môjmu rozmanitému pôvodu mi prischla aj prezývka Multivitamín (smiech), to je už ale veľmi dávno čo ma tak niekto volal. Teraz ma všetci poznajú ako Šabiho ☺ …

Pochádzam zo zmrzlinárskej rodiny pričom mamina (a celá jej rodina) je Slovenka a otec bol z Macedónska. Teda presnejšie starý otec z terajšej Macedónskej Republiky (bývalej Juhoslávie) a stará mama z Čiech. Už vyše 50 rokov robíme zmrzlinu a biznis možno raz sám prevezmem, ale to sú zatiaľ ďaleké plány.. Od malička som ale vyrastal s produktom, ktorý treba vyrábať a aj komunikácia s ľuďmi mi bola blízka, keďže už ako malý chlapec som našu zmrzlinu pomáhal predávať, teda hneď ako som dočiahol na okienko  a dokázal som niekomu kopček zmrzliny podať cez pult. Následkom toho  bolo, že do sféry gastronómie ma to ťahalo aj neskôr. Preto som sa rozhodol ísť na hotelovú školu a vyučiť sa za kuchára. Na škole som sa skamarátil so staršími čašníkmi, väčšinou z triedy mojej sestry a tí navštevovali barmanské kurzy a učili sa oddeľovať sirupy a vytvárať tak pestrofarebné šoty. Bola to pre nás vtedy úplná fantázia, alchýmia a pochopiteľne, chytilo to aj mňa. Popri škole som robil čašníka, varil som v penzióne v Sklených Tepliciach, potom som sa na tri roky presťahoval do Levíc a piekol pizzu v pizzerii u strýka, čo bola moja veľká škola života.. V kuchyni mi však chýbal kontakt s ľuďmi..

Aká bola tvoja cesta na ,,barovú scénu“…?

Začiatkom roku 2009 som v Bratislave začal robiť barmana v Jazz Caffe.. Moje začiatky by sa dali opísať v krátkosti asi tak, že mi za barom ešte veľmi nezáležalo, čo vlastne robím keď mi napríklad náhodou došla mäta, urobil som to Mojito s bazalkou.. 😀 Chýbal mi niekto, kto by mi ukázal, ako a čo za tým barom robiť. Vtedy som začal vzhliadať ku skúseným kolegom barmanom, ktorým sa darilo a ja, keďže som ambiciózny, chcel som byť dobrý ako oni. Preto, keď som spoznal chalanov čo mali barmanskú školu – Shake the world, prihlásil som sa na barmanský kurz (namiesto zaplateného nájmu za byt, som si zaplatil kurz za 350€… ). Tam mi ukázali cestu a začal som sa aj vo voľnom čase vzdelávať, chcel som sa zlepšovať.. V prvom podniku, v ktorom sa už spojil s týmto remeslom aj management mi to nevyšlo úplne podľa mojich predstáv, ale veľa som sa naučil a vedel som, že pri najbližšej príležitosti niektoré veci budem robiť inak. Po roku odžitého v Žiline a dvoch rokoch v Prešove, som sa vrátil naspäť do Bratislavy, kde som ďalšie 4 roky pracoval v dvoch podnikoch už ako manager. Takto som sa postupne dostal až do Old Fashioned Baru, ktorý sme od úplného začiatku pomáhali aj s tímom barmanov budovať. Kto vedel malovať maloval, kto vedel používať klincovačku zabíjal klince a drevené obklady na toaletách som napríklad robil ja… 😊 Je tam teda aj náš rukopis a bolo to skvelé odreagovanie sa.

Slovak Ambassador – Dictador Experience 

Bol som oslovený ešte dávnejšie firmou, ktorá zastrešuje dovoz alkoholu na Slovensko. Značka Dictador, ktorá vyrába Kolumbijsky rum, potrebovala niekoho, kto by sa výlučne venoval ich portfóliu, prezentoval ho, poznal ich produkty, vedel urobiť školenie na mieru, degustácie, aké sú špecifiká, ako sa konkrétny rum pije a vyrába…

Aj drinky teda podliehajú trendom?

Jasné. Tak ako pred XY rokmi bolo v móde mojito a každý chcel piť iba to, teraz je zasa v móde rum a gin.. V Anglicku a smerom na západ napríklad je už trendy mezcal, čo je vlastne brat tequily, ale u nás ešte tento trend nie je, a aj to trvá nejaký čas, kým sa k nám dostane. Musím ale povedať, že na Slovensku je veľmi náročná klientela, pretože nás tu všetko rýchlo omrzí a potrebujeme cítiť neustálu zmenu, či už sa to týka obsahu nápojového lístka alebo interiéru podniku. Preto, aby sme my z Old Fashioned Baru stále napredovali, chystáme každý polrok menu, ktoré bude obsahovať naše aktuálne best sellery a úplné novinky so špeciálnymi ingredienciami. Práve pracujeme na letnom menu, ktoré spustíme od mája a je sa určite na čo tešiť!

Je teda pre teba práca aj hobby?

Jednoznačne áno! Neviem si už predstaviť, že by som sa venoval niečomu inému.

Nemal si ambície odísť žiť do zahraničia?

Mal som také myšlienky a priznám sa, uvažoval som nad tým, ale stále sa považujem za Slováka. Aj keď nemám slovenské meno (Šaban, to je meno!), tu som sa narodil, tu som vyrastal, táto krajina ma vychovala a ovplyvnila. Sledoval som, ako veľa mojich kamarátov dokončilo na Slovensku školu, vyučilo sa remeslu, získalo nejakú prax a hneď ako vedeli niečo viac, chceli odísť a využiť to za hranicami. Vtedy som si povedal, že ja chcem zostať na Slovensku a potom možno, keď budem už starý ujo Šaban bude ma napĺňať pocit, že som mohol odovzdať generáciám, našim nasledovníkom nejaké hodnoty.. Aj preto som sa rozhodol, že sa zostanem na Slovensku vzdelávať, pracovať, budovať hodnoty  a radšej budem tu zarobené peniaze mínať na cestovanie, aby som videl svet.

Old Fashioned Bar je otvorený od Marca 2017 a za krátky čas si získal vernú klientelu, čomu by si pripísal jeho úspech? 

Ja to volám faktor X. Pre mňa je faktor X, keď vstúpiš do podniku a ovalí ťa prepracovaný design, príjemná vôňa a kvalitná hudba. Sú to veci, ktoré podvedome vnímaš a vyhľadávaš ich pričom ani nevieš prečo. Proste sa tam cítiš dobre avšak štandardom musí byť ešte aj kvalita ponúkaných drinkov a výborný personál. Potom máš chuť ten podnik navštíviť znova a znova..

Kto má na svedomí vaše originálne, extravagantné drinky a cocktaily?

Drinky majú na svedomí naši piati barmani, ktorí sú s nami od úplného začiatku. Hlavný produkt, ktorý v podniku predávame sú koktaily. Preto tak ako sa kvalitná reštaurácia zameriava na kvalitné jedlo, my sa ako remeselný cocktail bar zameriavame na cocktail – na jeho prevedenie, aby čo najlepšie chutil priniesol zákazníkovi pôžitok a zároveň zaujal v nápaditom, štýlovom pohári. Snažíme sa napríklad zakomponovať ingrediencie, ktoré ešte nikto do drinkov nezakomponoval, ako napríklad rakytník, myší chvostík alebo arómy pačuli, či santal… ingrediencie, ktoré sa bežne používajú aj v parfémoch… Chceme prekvapiť, ulahodiť a príjemne šokovať!

Prezradíš nám, či sa v blízkej dobe môžeme tešiť na projekt? 

Plánujeme otvoriť po lete novú prevádzku opäť v centre, dostupné autom aj na pešo no viac zatiaľ nemôžem konkretizovať. Prezradím ale, že to bude veľká bomba!

Najkurióznejší zážitok z Old Fashioned Baru ?

… (smiech) rozmýšľam, čo môžem povedať.. Nehnevaj sa ale z Old Fashionedu ti nemôžem nič prezradiť ☺ Môžem ti však povedať o jednej kuriozitke mimo Old Fashioned Baru. Bolo to kedysi dávno, asi 7 rokov dozadu ak si dobre pamätám, keď v už neexistujúcom Upside Downe raz bola dvojica, ktorá si klasicky užívala večer pri drinkoch a mali sa veľmi intímne ´´k sebe´´. Keď po záverečnej odišli vo veľmi dobrej nálade, zistil som, že pán si zabudol na stole telefón, tak som bol iniciatívny a vytočil som posledné volané číslo s názvom ,,miláčik,,. Po zodvihnutí hovorím, že som z baru a že partner, s ktorým tu pani bola asi pol hodinu dozadu, si u nás zabudol telefón. Ozvala sa spiaca žena „Z akého baru? A s kým som tam bola? A prečo mi voláte z manželovho mobilu… ?!“