Katka a jej sladký život, ktorý je sprevádzaný baking moments

Ak by som mala opísať stretnutie s Katkou jedným slovom, vybrala by som si slovo sladké. Katka si ma pustila do svojho súkromia, do krásneho, útulného bytu, kde ma vítala s úsmevom na tvári, s fantastickým cheesecakom a s výbornou kávičkou. Rozprávali sme sa nie len o pečení, ale aj o Katke a o tom, čo má rada. Pred čítaním vás ale varujem, nečudujte sa, ak sa vám budú po prečítaní zbiehať slinky a dostanete okamžite chuť na sladké 🙂

Bolo pečenie vždy tým, čo ťa bavilo a čomu si sa chcela venovať?

Najskôr som sa chcela stať lekárkou, pretože mi to bolo aj tak vštepované, nakoľko bola moja rodina presvedčená, že zo mňa bude lekárka, tak som o tom bola viac menej presvedčená aj ja. Ale, tým, že sa bojím krvi a ani nechodím k lekárom a ani vôbec nejem lieky, tak mi to prišlo také zváštne a nikdy to ani nebola moja ambícia. Čím som bola staršia, hovorila som si, že by ma to ani nebavilo. Pečenie prišlo samo od seba v období, keď som chodila na vysokú školu. Vždy som radšej piekla ako varila, aj keď netvrdím, že nerada varím, ale to pečenie bolo vždy o kúsok vyššie. Teraz ma to baví, je to môj život, či už idem do mesta alebo niekam na dovolenku, tak pozerám na koláče, sledujem, ako su zdobené, aké ingrediencie sú použité, všetky možné kombinácie, je to jednoducho niečo, pre čo žijem.

Aké boli začiatky tvojej značky Baking moments?

Celé to začalo doma. Prebiehalo to tak, že som si najprv niečo napiekla a potom som si zapísala recept a založila som si blog, aby som mala recepty pokope na jednom mieste. Bolo to v čase, keď začal boom ohľadom bloggov, taktiež som začala moje recepty pridávať na facebook a ľudia si ich začali pozerať a sharovať. Postupne si u mňa začali objednávať torty a celé sa to nejako nenútene, nenásilne, samo od seba rozbehlo a prišlo až do toho štádia, že sa tým živím.

Hľadáš niekde inšpiráciu alebo si vymýšľaš vlastné recepty?

Vymýšľam si rôzne kombinácie, či už sama alebo mi ľudia navrhnú a povedia, čo majú radi a ja sa im tie chute pokúsim vždy nakombinovať čo najlepšie. Nemôžem povedať, že niekde vyslovene čerpám inšpiráciu, ale samozrejme, že sledujem Instagram, rôznych bloggerov a taktiež čítam rôzne časopisy a knihy.

Povedala si, že pečenie je tvoj život, avšak čisto zo sladkého sa pravdepodobne žiť nedá. Varíš rada?

Varím veľmi rada a strašne rada sledujem ľudí, keď jedia moje jedlo a keď im chutí. Rada varím pre rodinu, kamarátov a pre mojich známych. Ak by som si ale mala vybrať medzi varením a pečením, tak by to bolo jednoznačne pečenie.

Dôkazom toho, že sa ti darí, je aj tvoja prvá kniha s názvom Čerešnička na torte, ktorá vyšla v roku 2016. Aký je to pocit, mať vlastnú knihu?

Píšu mi rôzni ľudia, ktorí moju knihu čítajú a robia moje recepty a posielajú mi fotky. Ten pocit, keď prídem do kníhkupectva a vidím tam moju knihu alebo niekoho, kto si pozerá moju knihu a číta ju je neuveriteľný. Takéto niečo sa mi ani nesnívalo a je to proste úžasne.

Ktoré torty sú u zákazníkov tie najobľúbenejšie a naopak, ktorú tortu máš najradšej ty?

Vanilkovo-ovocná s piškótovym korpusom alebo si veľmi veľa zákazníkov objednáva bezlepkovú makovo-višňovo-nugátovú. Ja mám najradšej čokoládovo-banánovo-karamelovú s arašidovým maslom, to je moja najväčšia kalorická „šleha“.

Ja svoje recepty netajím, pretože si myslím, že keď dvaja robia ten istý recept, nikdy to aj tak nie je to isté“.

Stalo sa ti počas pečenia niečo, načo už teraz, s odstupom času, úsmevne spomínaš?

Raz sa mi stalo, že sa keď som piekla tortu u mňa doma a nie v mojej výrobni, tak sa mi kvôli veľkému teplu nepodaril krém, pretože sa mi nevyšľahali šľahačky. Bolo tu tak teplo, že sa to jednoducho nedalo vyšľahať. A keďže som vtedy mala klimatizáciu ešte iba v spálni, tak som musela improvizovať a vytvorila som si taký malý pultík zo stoličiek, zobrala som si tam mixér a nad posteľou som, podotýkam oblečená v bunde, so šálom na krku a s rukavicami na rukách, som šľahala tie šľahačky. Tak vtedy som sa tak sama na sebe smiala, musela som sa vynájsť, pretože som nemala na výber.

Aké je tvoje najobľúbenejšie jedlo a ktorú kuchyňu máš najradšej?

Zo sladkého mám najradšej parené buchty plnené s nutellou a posypané makom a zo slaného u mňa vyhráva paprikáš. Čo sa týka kuchyne, tak mám najradšej taliansku. Na tejto kuchyni by som dokázala aj prežiť. Ja potrebujem ísť minimálne raz do roka do Talianska. Najbližšie sa chystám navštíviť druhú najlepšiu reštauráciu na svete Osteria Francescana, kam sa už veľmi teším.